Haihui prin Fundata (ecotrail T2)
Traseu ideal pentru o plimbare de cateva ore pe poteci care serpuiesc printre dealuri, cu privelisti spectaculoase catre Bucegi si Piatra Craiului.
SFARSIT TRASEU: Primaria Fundata
DIFICULTATE: usor (3/10)
LUNGIME: 11 km
DURATA: 5h
ALTITUDINE MINIMA: 1193 m
ALTITUDINE MAXIMA: 1315 m
DIFERENTA TOTALA DE NIVEL: +322 m
MARCAJ:
DATA: 28-Sep-2024
Traseul este pozitionat intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, pe culoarul Rucar-Bran, iar parcursul drumetiei vom avea privelisti spectaculoase asupra ambelor masive. Traseul serpuieste printre case si gradini si din aceasta cauza de multe ori ni s-a intamplat sa ne orientam mai greu. Mai jos am descris cele mai importante puncte pe care trebuie sa le urmati pentru a realiza aceasta drumetie. Nu necesita echipament special de munte, o buna parte din drum fiind pe ulite si asfalt.
Asadar, punctul de inceput este Primaria comunei Fundata si ne intoarcem in acelasi loc. Mai sus gasiti coordonatele exacte. Traseul a durat 5h 30min, in conditiile in care am mers lejer si cu multe pauze pentru a admira peisajele.
In fata primariei sunt si cateva locuri de parcare, unde va puteti lasa masina. De aici incepem sa mergem pe jos in directia care se vede in imagine, iar dupa ~50m parasim drumul principal la dreapta. O sa vedeti indicator si marcaj omulet rosu. Ca si urmatoare destinatie avem pensiunea Casa Alba.
Trecem pe langa pensiunea Casa Alba si pe masura ce urcam, avem vedere si catre Piatra Craiului. Urmatoarea destinatie: Primaria Fundata.
Ne apropiem de scoala si peisajul se deschide larg cu vedere catre Muntii Bucegi. Practic, aici ne aflam in cel mai inalt punct din traseul nostru.
In aceasta intersectie se afla si scoala. Continuarea marcajului e pe drumul principal, dar noi mergem la stanga pe ulita care trece pe langa scoala. Mergem pe aici pentru a ne intersecta cu drumul pe care l-am parasit acolo unde era poarta inchisa, la inceput de traseu. La intoarcere o sa ajungem tot la scoala, dar de pe drumul principal (cel care vireaza la dreapta). Deci portiunea dintre scoala si primarie este comuna atat la dus cat si la intors. Urmatoarea destinatie: Complex Cheile Gradistei Fundata.
Asadar, intram pe o ulita care strabate o mica portiune impadurita. Pe aici marcajele lipsesc, dar drumul este clar, cu exceptia unei bifurcatii pe care o puteti vedea mai jos.
Aici e bifurcatia de care va spuneam si va poate induce in eroare. Parasim drumul pietruit spre dreapta si intram din nou pe o ulita, intr-o coborare accentuata.
Ajungem si la Complexul Cheile Gradistei Fundata, pe care il vedem in stanga noastra. Ne continuam drumul, fara a intra in complex. Urmatoarea destinatie: Odai din Plai.
Frumusetea locului e una deosebita, cu vedere atat spre Bucegi cat si spre Piatra Craiului.
Un alt punct de interes din itinerariul nostru il constituie Odai din Plai, care e un complex de casute asemanatoare cu ale hobitilor.
Aceasta portiune dintre Odai din Plai si Scoala Fundata mi s-a parut cea mai spectaculosa din tot traseul. Este o zona plina de viata, cu privelisti splendide catre vai si munti.
DIn nou ajungem intr-o zona cu multe pensiuni si peisaje extraordinare. Aici am gasit si un magazin, pe la care am trecut pentru mici provizii. De aici urmam drumul asfaltat, care ne va duce catre scoala si de acolo inapoi spre primarie, locul de unde am plecat. Asadar, urmatoarea destinatie: Scoala din Fundata.
Traseul vazut pe harta.