Cheile Tatarului - Saua Strunga - Cabana Padina
Traseu de o zi in Muntii Bucegi cu plecare din Cheile Tatarului (coada lacului Bolboci) si retur la Cabana Padina.
DIFICULTATE: mediu (6/10)
LUNGIME: 10 km
DURATA: 5h 40min
ALTITUDINE MINIMA: 1436 m
ALTITUDINE MAXIMA: 1940 m
DIFERENTA TOTALA DE NIVEL: +628 m
MARCAJ:
DATA: 09-Jul-2023
Timpi intermediari |
Cheile Tatarului ↗ Iesire din padure - 1h 20min |
Iesire din padure ↗ Intersectie marcaj punct galben - 2h |
Culmea cu intersectie punct galben ↗↘ Saua Strunga - 1h 10min |
Saua Strunga ↘ Platou Padina - 1h 10min |
Traseul incepe din coada lacului Bolboci, pana unde se poate ajunge cu masina si se termina la Cabana Padina. Ca sa ajungeti inapoi la locul de plecare, de la Cabana Padina trebuie sa mergeti aproximativ 3km pe un drum asfaltat. Ca sa evitam acest drum, noi am mers cu 2 masini. Pe una dintre ele am lasat-o la Cabana Padina, iar cu cealalta am mers in Cheile Tatarului (coada lacului Bolboci), de unde am inceput traseul. Traseul este destul de bine marcat. Dupa ce se iese din padure, marcajele sunt destul de rare, dar continuarea este intuitiva. Recomand totusi si o aplicatie prin GPS prin care sa puteti urmari traseul. Am trecut si pe langa cateva stane, dar cainii au fost pasnici. Tot in zona stanelor erau si izvoare, dar nu stiu cat de potabila e apa, asa ca recomand sa aveti la voi cel putin 1.5l de apa.
Ne aflam in Cheile Tatarului. Fiind o zona putin frecventata de turisti, am gasit usor si loc de parcare. Traseul nostru incepe la cativa zeci de metri dupa ce am traversat podul in imagine.
Aici parasim drumul asfaltat (<5min de unde am lasat masina) si pornim intr-o urcare destul de abrupta pe marcaj triunghi galben catre Saua Tataru. In dreptul acestui punct se afla o constructie mare din piatra care e usor de observat. Coordonatele exacte ale acestui punct le gasiti mai sus.
Aproximativ 30 min se urca sustinut print-o padure de conifere. Drumul ne este ingreunat si de copacii cazuti in poteca. Aceasta este de fapt si cea mai dificila portiune din traseu
Zona este salbatica si putin frecventata de turisti. Continuam sa urcam printre pietre si copaci doborati.
Dupa nici 30 de min de urcat, suntem rasplatiti cu o minunata priveliste asupra Lacului Bolboci.
Continuam sa urcam si ajungem la o zona cu bolovani imensi. Peisajul a inceput sa se diversifice.
Dupa mai bine de 1h de cand am plecat, iesim din padure si avem privelisti ample. La inceput continuarea traseului ne era putin neclara, dar ne-am orientat rapid. Din loc in loc puteti observa marcajul pe pietrele din iarba. In principiu, se urmeaza cursul vaii.
Continuarea traseului este chiar pe firul vaii si trebuie sa ajungem pe culmea de la orizont. De aici se poate observa si o stana, pe langa care urmeaza sa trecem.
In apropierea stanei au latrat cativa caini la noi, dar nu a fost niciun pericol. Am incercat sa trecem la distanta cat mai mare de stana.
Vedere in spate catre valea prin care am trecut. Aici suntem din nou intr-o urcare continua care ne este ingreunata de iarba destul de mare.
Pe culme ne intersectam cu marcaj punct galben, pe care il vom urma la dreapta spre Saua Strunga. In dreapta avem Vf. Tataru, iar inainte abruptul vestic al Bucegilor si putem vedea aproape in intregime platoul Bucegilor.
Vedere in spate spre Varful Tataru.
Ajungem intr-o sa din care avem priveliste asupra Pietrei Craiului. Tot aici ne intersectam si cu marcaj banda rosie, pe care il si urmam la dreapta.
Mergem pe teren aproape plat si ne indreptam catre Saua Strunga. In fata avem platoul Bucegilor.
Refugiul Saua Strunga si abruptul vestic al Bucegilor.
O mica incursiune in Saua Strunga, pentru a vedea abruptul Bucegilor. De aici avem vedere spre Piatra Craiului si Moeciu.
Trecem pe langa refugiu si incepem coborarea spre Cabana Padina.
Trecem destul de aproape pe langa o alta stana.
In final ajungem pe Platoul Padina.
Traseul vazut pe harta