Sinaia - Poteca Regala - Poiana Stanei - Piciorul Pietrei Arse - Cabana Piatra Arsa - Cota 2000 - Cota 1400 - Sinaia
Traseu de o zi in Sinaia, cu urcare pe Poteca Regala si continuare pana la Piatra Arsa si retur pe Drumul de Vara.
SFARSIT TRASEU: Cabana Schiori
DIFICULTATE: mediu (6/10)
LUNGIME: 23 km
DURATA: 9h 30min
ALTITUDINE MINIMA: 1004 m
ALTITUDINE MAXIMA: 2009 m
DIFERENTA TOTALA DE NIVEL: +1100 m
MARCAJ:
DATA: 25-Sep-2022
Timpi intermediari |
Cabana Schori ↗ Inceput Poteca Regala - 10min |
Start Poteca Regala ↗ Poiana Stanei Regale - 1h 15min |
Poiana Stanei Regale ↗ Piatra Arsa - 3h 40min |
Piatra Arsa ↗↘ Drumul de Vara - 1h 10min |
Drumul de Vara ↘ Cota 1400 - 1h |
Cota 1400 ↘ Cabana Schiori - 2h |
Traseul este unul de dificultate medie-ridicata pentru ca este destul de lung. Diferenta de nivel este una considerabila, dar ascensiunea se face treptat, pe poteci serpuite. Sunt putine zonele care necesita atentie sporita pentru a evita accidentarile. De asemeni, daca doriti sa injumatatiti drumul, puteti lua telegondola/telecabina de la cota 2000 la coborare.
Traseul se desprinde din drumul care duce la cota 1400. Mai sus gasiti coordonatele exacte ale acestui loc. Noi am plecat de la Cabana Schiori, unde am lasat si masina ai am mers cam 500m pana am ajuns aici.
Pana la Poiana Stanei se merge pe Poteca Regala, o poteca pietruita ce serpuieste prin padure. Drumul este potrivit pentru o plimbare, fiind usor de parcurs fara echipament special.
La un moment dat, din poteca pavata se desprinde la dreapta o poteca catre Stancile lui Franz Joseph. Am facut o scurta incursiune pana acolo, dupa care am revenit in acelasi loc si am continuat urcarea catre Stana Regala.
Stancile lui Franz Joseph
Belvedere de la Stancile lui Franz Joseph
Dupa aproximativ 1.5h de cand am plecat de la masina, am ajuns in Poiana Stanei Regale. Aici peisajul de deschide larg si putem observa Bucegii si Crucea de pe Caraiman. Dupa o scurta pauza am continuat urcarea in directia care se vede in imagine.
Dupa nici 5 min de cand am plecat din locul de popas, intalnim acest marcaj, care ne indica traseul catre Piatra Arsa. Parasim drumul principal la dreapta si intram pe aceasta poteca ingusta prin faneata. De aici si pana la Piatra Arsa se urca sustinut. Poteca este destul de clara, dar recomand sa aveti si o aplicatie prin care sa urmariti traseul. Noi am folosit mapy.cz.
Timp de aproximativ 1h am urcat numai prin padure. Urcarea este sustinuta, dar fara zone periculoase.
La iesire din padure avem o frumoasa perspectiva asupra Sinaiei, Muntii Baiului si cota 2000.
Pe masura ce urcam, peisajul devine din ce in ce mai spectaculos, avand vedere 360 grade in jurul nostru. Aproape de locul din care am facut poza, spre dreapta este un loc de belvedere spre Busteni.
Belvedere Busteni
Am continuat urcarea si am ajuns pe platou la Piatra Arsa.
Am ajuns pana aproape de Cabana Piatra Arsa, dupa care am schimbat marcajul si am mers pe banda galbena spre cota 2000, in directia opusa fata de cabana. Din calculele noastre eram la limita cu timpul astfel incat sa putem ajunge inapoi la baza muntelui pe timp de zi si din cauza asta nu am mai mers si pana la cabana.
Asadar, pornim pe banda galbena in directia cota 2000.
In fata noastra se afla Vf. Furnica. Am mers pana aproape de baza muntelui si l-am ocolit prin stanga, pentru a evita o urcare si o coborare, pentru ca noi voiam sa ajungem pe Drumul de Vara. Traseul care ocoleste varful este marcat si se poate observa cu usurinta in conditii de vreme buna, pentru ca marcajele sunt destul de rare in aceasta zona.
Pe masura ce ne apropiam de Vf. Furnica am observat ca puteam sa ne folosim de o scurtatura si sa venim direct spre varf, imediat dupa ce am iesit in platou, fara sa mai mergem pana aproape de Cabana Piatra Arsa. Nu am vazut aceasta poteca in momentul in care am ajuns pe platou, deoarece nu este marcata, dar e bine de stiut pe viitor.
Ocolim varful si deja in fata vedem telegondola care ajunge la cota 2000.
Vedere spre Sinaia
In fata urmeaza sa ne intersectam cu Drumul de Vara, pe care continuam sa coboram.
Am coborat pana la cota 1400, iar din parcarea care se afla in stanga telegondolei, cum priviti de aici, am urmat drumul de masina pana la Cabana Schiori, locul din care am plecat. De la cota 1400 sunt mai multe variante de a ajunge in Sinaia, dar am preferat sa mergem pe drumul asfaltat, deoarece incepuse sa se lase intunericul.
Pe drum am intalnit si o vulpe, care nu a fost intimidata de prezenta noastra.
Inapoi la Cabana Schiori.
Traseul vazut pe harta
Cu exceptia portiunii dintre cota 1400 si Cabana Schiori, in care am mers numai pe strada prin padure, traseul este unul care a meritat tot efortul.