Canionul Horoabei este un traseu salbatic in Muntii Bucegi, care porneste din Poiana Padina si se termina aproape de Saua Strunga. Traseul este nemarcat, dar este amenajat cu lanturi si scari metalice, acolo unde este nevoie,
SFARSIT TRASEU: Cabana Padina
DIFICULTATE: mediu (6/10)
LUNGIME: 7 km
DURATA: 5h
ALTITUDINE MINIMA: 1500 m
ALTITUDINE MAXIMA: 2015 m
DIFERENTA TOTALA DE NIVEL: +550 m
MARCAJ: Nemarcat
DATA: 02-Aug-2020
Valea Horoabei este un traseu salbatic si spectaculos, dar interzis si fara asistenta salvamont, asa ca trebuie sa va luati bune masuri de precautie inainte de a va aventura la drum. Cel mai important e sa va informati cu privire asupra vremii, deoarece o ploaie torentiala va poate opri din drum. Sunt zone foarte inguste prin care veti fi nevoiti sa treceti, iar apa isi va face loc tot pe acolo. De asemeni, indicat e sa aveti o aplicatie cu localizare prin gps sau eventual o harta, pentru a va asigura ca sunteti pe drumul cel bun. Eu am folosit OsmAnd Maps. Asadar, traseul incepe din Platou Padina, dupa Cabana Padina, in sensul de mers catre Pestera Ialomitei. Pana aici se poate ajunge cu masina, pana cand veti intalni o bariera care va interzice accesul cu automobilul.
Dupa ce ati trecut de bariera care limiteaza Poiana Padina de Pestera Ialomitei, veti traversa un pod, care trece peste raul Ialomita. Imediat dupa pod veti observa locul din imagine. Aici puteti incepe traseul. Trebuie sa traversati raul care se vede in imagine si mai mergeti inca vreo 50 - 100m tot inainte, dupa care se contureaza o carare, care urmeaza cursul raului. Atentie! in cazul in care poteca va e neclara, trebuie sa urmati cursul raului, pe partea stanga cum urcati. Tot timpul trebuie sa aveti raul in partea dreapta, la inceput de traseu (~20min). Sunt destul de multe carari la inceput de drum care va pot induce in eroare. Important e sa nu pierdeti cursul raului.
In cazul in care ati trecut de locul mentionat anterior si ati continuat drumul catre pestera, o sa intalniti acest panou informativ. Puteti intra si pe aici in canion. Mergeti prin poaiana din imagine si o sa intalniti raul mentionat anterior. Traversati raul o singura data si urmati cursul acestuia. O sa intalniti o poteca cat de cat vizibila. Drumul va poate induce in eroare in prima portiune, dar important e sa aveti apa pe partea dreapta cum urcati.
Trsaseul incepe destul de domol. De aici incepem sa ne orientam asupra drumului pe care trebuie sa-l urmam. Continuam urcarea pe partea stanga.
Poteca incepe sa se contureze si de asemeni si mici cascade se contureaza. Deja peisajul incepe sa se animeze.
Aici peisajul se schimba complet. De la o zona plina de cascade trecem la o zona secetoasa, cu stanci de sute de metri inaltime printre care si-a croit cursul apa candva.
Traseul a fost unul spectaculos si de multe ori necesita atentie si orientare, de aceea va sfatuiesc sa va documentati bine inainte si sa aveti asupa voastra si o aplicatie cu gps pentru a va putea orienta acolo unde este cazul.