Traseu Varful Ciucas: Fabrica de apa Keia (DN1A) - Cabana Ciucas - Vf. Ciucas - Cabana Ciucas - Keia (DN1A)
Traseul pe Varful Ciucas este unul de dificultate usoara-medie si poate fi parcurs pe toata perioada anului.
SFARSIT TRASEU: Fabrica de apa Keia
DIFICULTATE: usor - mediu (5/10)
LUNGIME: 18 km
DURATA: 9h
ALTITUDINE MINIMA: 1056 m
ALTITUDINE MAXIMA: 1954 m
DIFERENTA TOTALA DE NIVEL: +900 m
MARCAJ:
DATA: 21-Nov-2021
Timpi intermediari |
Fabrica de apa Keia ↗ Cabana Ciucas - 2h |
Cabana Ciucas ↗ Varful Ciucas - 2h |
Varful Ciucas ↘ Saua Tigailor - 30min |
Saua Tigailor ↘↗ Cabana Ciucas - 1h 20min |
Cabana Ciucas ↘ Fabrica de apa Keia - 1h 20min |
Traseul este potrivit pentru începători. Pe timp de iarna e nevoie de echipament special, pentru ca ultima portiune este abrupta si acoperita cu gheata.
Traseul incepe de langa Fabrica de apa Keia. Din DN1A, se desprinde un drum forestier spre dreapta. Aici se afla si o parcare, unde va puteti lasa masina. Pana la Cabana Ciucas se poate ajunge si cu masina, dar trebuie sa aiba garda inalta si tractiune 4x4, in special pentru ultima portiune, unde drumul este denivelat si panta destul de mare. La momentul in care am facut traseul, o masina de teren facea naveta intre DN1A si cabana Ciucas pentru a transporta turistii. Numarul de contact se vede in poza de mai sus. Desi nu este vizibil inca de la inceput, marcajul turistic pana la cabana este cruce albastra.
Pana la Cabana Ciucas se merge numai prin padure, pe un drum forestier. In prima parte a traseului, au trecut pe langa noi mai multe masini, pe care le-am intalnit din nou mai sus, parcate pe marginea drumului.
Dupa 1.5h de mers lejer, incepem sa urcam sustinut.
Cabana Ciucas. Aici am facut pauza de masa si hidratare. In curtea cabanei sunt mai multe mese, deci se poate manca atat in interior, cat si in exterior.
Continuam ascensiunea catre varf. De aici avem perspectiva asupra muntilor din jur.
Dupa cum se vede, drumul este in continuare usor de parcurs.
De aici peisajul incepe sa fie de-a dreptul incantator. Fiind o zona umbrita, brazii erau incarcati cu zapada proaspata.
Intalnim o zona in care traseul se bifurca, dar pe ambele parti se poate ajunge pe Vf. Ciucas. Practic, se face o bucla, iar daca vreti sa diversificati traseul si sa nu va intoarceti pe aceeasi parte, puteti folosi o varianta la urcare si pe cealalta la coborare. Recomandarea mea este sa urcati in continuare pe banda rosie si sa va intoarceti pe cruce rosie. De la cabana pana in acest punct am facut 40 min.
Asta este cea mai dificila zona din tot traseul de urcare. Se urca pieptis si fiind o zona umbrita, drumul era acoperit cu gheata si zapada. Deci atentie la echipamentul folosit, in functie de anotimp.
Vedere spre Bucegi
In apropiere de varf, peisajul devine cu adevarat muntos si ne incanta privirile.
De pe varful Ciucas am putut admira marea de nori formata in depresiuni. Tot de aici se pot observa si Muntii Buzaului, dar si Muntii Bucegi. Efortul ne-a fost cu adevarat rasplatit.
Daca pe tot parcursul drumului, vantul abia daca a adiat, pe varf a capatat intensitate.
Incepem coborarea spre Cabana Ciucas, dar nu pe acelasi drum pe care am venit. Marcajul este acelasi (banda rosie), dar este continuarea traseului pe care am urcat si porneste chiar de pe varf. In fata avem M-tii Bucegi.
Dupa aproximativ 30min de coborat, ajungem in Saua Tigailor, unde schimbam marcajul si continuam pe cruce rosie. Acest marcaj ne va conduce pana in locul in care precizam mai sus ca se face o bucla.
Usor, usor, Soarele a inceput sa apuna, iar cerul a capatat culori fascinante.
Cand am ajuns la Cabana Ciucas, deja se intunecase. Drumul pana la fabrica Keia (DN1A) l-am parcurs la lumina frontalelor. Mai aveam optiunea sa mergem cu masina care facea naveta intre cabana si DN1A, dar am preferat sa mergem pe jos.
Traseul vazut pe harta