Cheile Turzii
Traseu spectaculos in Muntii Apuseni, mai exact in Muntii Trascau.
SFARSIT TRASEU: Cabana Cheile Turzii
DIFICULTATE: usor - mediu (4/10)
LUNGIME: 6 km
DURATA: 4h
ALTITUDINE MINIMA: 433 m
ALTITUDINE MAXIMA: 750 m
DIFERENTA TOTALA DE NIVEL: +355 m
MARCAJ:
DATA: 01-Sep-2023
Pana la intrarea in chei se poate ajunge cu masina, pe un drum asfaltat. Gasiti coordonatele mai sus. Noi am plecat de la Cabana Cheile Turzii, unde am si lasat masina. Este o parcare destul de mare acolo si a fost gratis. Am parcurs cheile in intregime, dupa care am continuat spre dreapta si am urcat pe versantul stang, pentru a putea admira cheile si de sus. Am strabatut tot versantul si ne-am intors in punctul din care am plecat. Partea cea mai dificila din traseu a fost urcarea pe versant, care se face destul de abrupt. Urcarea se face pe o poteca prin faneata, deci nu sunt zone tehnice, numai ca urcarea este pieptis. Va recomand sa aveti incaltaminte cu talpa aderenta (pentru ca prin chei poteca este de multe ori croita prin piatra). Nu am vazut surse de apa potabila pe traseu.
Foarte multi oameni mergeau pana in capatul cheilor, dupa care se intorceau pe acelasi drum. In acest mod traseul este mult mai usor si va bucurati oricum din plin de frumusetea locului.
Traseul incepe cheiar de la Cabana Cheile Turzii, unde o sa vedeti si harta cu toate traseele din zona. Am ocolit cabana prin partea dreapta si imediat am intalnit si cararea.
In prima parte a traseului se merge printr-o padure de foioase.
Nu trece mult timp si ne bucuram din plin de frumusetea acestui loc. Stancile sunt impresionante pe ambele parti.
Prin chei am traversat si cateva poduri.
Pe alocuri poteca este sculptata in piatra, care poate deveni periculoasa chiar si dupa o ploaie.
Dupa aproximativ 1h iesim din chei, iar continuarea traseului nu mai este asa vizibila. Am continuat sa mergem inainte pentru ca stiam ca in zona ar trebui sa intalnim marcaj punct rosu, pentru a putea urca pe versantul stang (versantul drept in sensul nostru de mers).
Am continuat sa mergem inca vreo 10 minute de la locul anterior si am intalnit si marcajul pe care il cautam (punct rosu). De aici urmeaza partea dificila din traseu. Trebuie urcat tot dealul din fata.
Incepem sa capatam altitudine si peisajul se deschide. Din coltul din stanga jos al imaginii am inceput urcarea.
Avem vedere si asupra cheilor.
Pe portiunea de urcare am intalnit si foarte multe soparle.
Am ajuns si in punctul cel mai inalt din traseu, care de fapt este un platou. Avem vedere spre Turda, dar si spre chei. Aici am luat o pauza de ~30 minute.
Timp de ~30 minute coboram numai prin padure pana la cabana de la care am pornit pe traseu. Pe aici va recomand sa aveti bocanci pentru ca se coboara destul de abrupt si sunt si multe pietre.
Aici se termina traseul. Am venit prin padurea din spate, care este la cativa metri de locul in care am parcat masina.
Traseul vazut pe harta