Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Traseu Vanatoarea lui Buteanu: Balea Lac - Saua Caprei - Vanatoarea Lui Buteanu - Vf. Capra - Lacul Capra - Saua Caprei - Vf. Iezerul Caprei - Saua Paltinului - Balea Lac ▪ Drumetii Fagaras | SusPeMunte

Balea Lac - Saua Caprei - Vanatoarea Lui Buteanu - Vf. Capra - Lacul Capra - Saua Caprei - Vf. Iezerul Caprei - Saua Paltinului - Balea Lac

Balea Lac - Saua Caprei - Vanatoarea Lui Buteanu - Vf. Capra - Lacul Capra - Saua Caprei - Vf. Iezerul Caprei - Saua Paltinului - Balea Lac

Circuit in jurul Lacului Balea (Transfagarasan), cu plecare de langa Cabana Balea, urcare pana pe Vf. Vanatoarea lui Buteanu (2507m) si retur pe la Vf. Iezerul Caprei si Saua Paltinului


INCEPUT TRASEU: Cabana Balea Lac

Waze Google Maps

SFARSIT TRASEU: Parcare Balea Lac

Waze Google Maps

DIFICULTATE: mediu (6/10)

LUNGIME: 6 km

DURATA: 6h

ALTITUDINE MINIMA: 2019 m

ALTITUDINE MAXIMA: 2507 m

DIFERENTA TOTALA DE NIVEL: +660 m

MARCAJ: - - - -

DATA: 05-Sep-2020


Timpi intermediari

- Balea Lac ↗ Saua Caprei - 50min

- Saua Caprei ↗ Vf. Vanatoarea lui Buteanu si Vf. Capra - 1h 40min

(nemarcat) Varful Capra ↘ Lacul Capra - 30min

- Lacul Capra ↗ Saua Caprei - 30min

- Saua Caprei ↗ Varful Iezerul Caprei - 30min

- Vf. Iezerul Caprei ↘ Saua Paltinului - 45min

- Saua Paltinului ↘ Curmatura Balei - 30min

- Curmatura Balei ↘ Balea Lac - 30min


Traseul este unul de o frumusete rara, de unde puteti admira de la inaltime Lacul Balea si Transfagarasanul, dar si unul din topul celor mai frumoase lacuri din tara, Lacul Capra. Pozitionat intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, Vf. Vanatoare lui Buteanu va ofera o priveliste splendida asupra Muntilor Fagaras.

Desi este la altitudine mare, traseul este unul de dificultate medie si poate fi parcurs de oricine are putina conditie fizica. Prima portiune este cea mai abrupta din traseu, unde se urca sustinut, iar singura zona mai greu accesibila este in apropiere de Vf. Vanatoarea lui Buteanu, unde trebuie sa va tineti de stanci pentru a urca, dar este destul de scurta (cativa zeci de metri). Asta in conditii de vreme favorabila (vara si senin). Este foarte important sa fie cer senin pentru a va putea bucura de peisaj.

Ca si sursa de apa, am vazut la Lacul Capra un izvor care se varsa in lac, dar recomand sa luati la voi 2L de apa pentru acest circuit.

Inceput traseu Balea Lac - Vanatoarea lui Buteanu

Putin mai in fata incepe traseul. Se ocoleste lacul pana aproape de cabana, unde o sa observati si indicatorul cu posibile trasee. Norul din imagine venise cu 5 min mai devreme. Initial se vedea totul pana in Saua Caprei.

Balea lac - saua caprei

De aici urmam triunghiul albastru. Traseul este bine marcat si destul de circulat, pana in Saua Caprei. Acest marcaj se poate observa si in prima poza.

Continuam urcarea catre Saua Caprei, in speranta ca va disparea si norul. Vizibilitatea era redusa (~50m) si nu am putut admira  nimic in jur. Speram sa se insenineze, deoarece prognoza era favorabila pentru toata ziua.

Urcarea nu a fost ingreunata de ceata, avand suficienta vizibilitate in jur.

Transfagarasanul vazut de pe Saua Caprei

Imediat cum am ajuns in Saua Caprei, cerul s-a inseninat, iar peisajul s-a schimbat brusc. Pur si simplu totul a devenit fascinant. Am putut vedea drumul pe care am urcat, Lacul Balea, Transfagarasanul si tot ceea ce il inconjoara. Totul e la superlativ aici.

Lacul Capra

Tot de aici se poate vedea si Lacul Capra. In spate e vederea catre Balea, iar in fata catre acest minunat lac. Culoarea fascinanta si pozitia geografica (fiind inconjurat de munti inalti) il pune in topul celor mai frumoase lacuri din tara.

saua caprei - vanaratea lui buteanu

Dupa ce am admirat pret de cateva minute bune tot ceea ce ne inconjoara, am continuat drumul catre Vf. Vanatoarea lui Buteanu, tot pe triunghi albastru. Se poate vedea de aici varful. Este cel stancos din centrul imaginii, in plan indepartat. In dreapta lui este Varful Capra.

Drumul este lin si se continua pe sub creasta, iar in dreapta veti avea tot timpul lacul.

Desi este inceput de septembrie, inca se mai pot vedea urme de zapada pe Valea Vaiuga.

portiune dificila vanatoarea lui buteanu

Am ajuns si la portiunea putin mai dificila din traseu, foarte aproape de varf. Cu atentie se poate urca fara probleme.

vanatoarea lui buteanu

Varful Vanatoarea lui Buteanu (2507m). Vederea este 360 grade si puteam privi deasupra norilor. De aici se pot vedea cei mai inalti munti din tara, acest varf fiind al 8-lea.

vedere spre moldoveanu

In directia aceasta se afla Vf. Moldoveanu.

varful capra

Varful Capra, care se afla in imediata apropiere a varfului Vanatoarea lui Buteanu. Pentru a ajunge aici trebuie sa faceti cale intoarsa, iar dupa ce coborati peretele stancos mergeti usor spre dreapta. Drumul este destul de evident aici.

coborare spre lacul capra

Am inceput coborarea catre Lacul Capra, pe un drum nemarcat, dar poteca era destul ce clara. In conditii favorabile nu exista niciun pericol sa parasiti drumul, avand tot timpul in vedere lacul. Multa lume facea cale intoarsa de pe Vf. Capra catre Saua Caprei.

Lacul Capra

In mai putin de 30 min am ajuns la lac. De aproape pare si mai frumos. Dupa alte zeci de poze, am continuat urcarea catre Saua Caprei, pe marcaj banda rosie.

Din Saua Caprei am pornit catre Saua Paltinului, pe banda rosie. In aceasta urcare, Lacul Capra se vede din directia opusa fata de cum il vedeam de pe Varful Capra si nu avem vedere catre Balea Lac.

Dupa aproximativ 40 min de urcat din Saua Caprei, am ajuns pe Vf. Iezerul Caprei.

balea vazuta de pe iezerul caprei

De pe varful Iezerul Caprei puteti admira din nou privelistea catre Balea si Transfagarasan.

nori la balea lac

De pe varful Iezerul Caprei traseul se continua tot pe banda rosie catre Saua Paltinului. Sub zona din imagine (Fereastra Balei) se afla Tunelul Capra (Transfagarasan). Din Fereastra Balei (zona din care vin norii), traseul se bifurca in drumul de vara (spre stanga) si drumul de iarna (pe creasta). Drumul de iarna este marcat cu banda rosie si este fix pe creasta. Acesta poate deveni periculos in conditii nefavorabile deoarece este foarte expus. Drumul de vara se afla pe curba de nivel, prin iarba, pe partea stanga. In conditii de ceata este greu observabila aceasta bifurcatie. Am ales drumul de vara pentru continuarea traseului.

lacuri saua paltinului

Lacul Paltinu vazut de pe traseul de vara

saua paltinului

Dupa circa 45 min de cand am plecat de pe Vf. Iezerul Caprei, am ajuns in Saua Paltinului. De aici parasim marcajul banda rosie si urmam marcajul banda albastra.

Dupa 30 min de mers pe banda albastra, ajungem in Curmatura Balei, unde ne intersectam cu marcaj cruce rosie si pe care trebuie sa-l urmam pret de 15 min pentru a ajunge din nou la Cabana Balea. 

efectul gloria

Aici am avut parte si de cireasa de pe tort, efectul gloria. Pur si simplu natura m-a lasat cu gura cascata de ceea ce poate realiza.

lac parcare balea

Lacul din imagine se afla vis-a-vis de Lacul Balea, cum iesiti din tunel spre parcare, in partea stanga. Se poate vedea in pozele facute de sus.

Traseu balea lac pe harta

Traseul vazut pe harta.

Ca impresie generala, traseul este unul deosebit de frumos, care va va incanta privirea la fiecare pas.

Comentarii

Nu sunt comentarii.
Nu esti autentificat

Trebuie sa te loghezi pentru a putea adauga comentarii.

Log in