Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Traseu Vf Negoiu: Piscul Negru - Vf. Negoiu: Piscul Negru - Lacul Caltun - Strunga Doamnei - Vf. Negoiu - Caldarea Berbecilor - Seuta Lespezilor - Piscul Negru ▪ Drumetii Fagaras | SusPeMunte

Traseu Vf. Negoiu: Piscul Negru - Lacul Caltun - Strunga Doamnei - Vf. Negoiu - Caldarea Berbecilor - Seuta Lespezilor - Piscul Negru

Traseu Vf. Negoiu: Piscul Negru - Lacul Caltun - Strunga Doamnei - Vf. Negoiu - Caldarea Berbecilor - Seuta Lespezilor - Piscul Negru

Circuit de o zi spre Varful Negoiu cu plecare si retur la Piscul Negru. Pe acest traseu putem admira cei mai inalti munti in tara, dar si un lac de o frumusete rara: Lacul Caltun.


INCEPUT TRASEU: Piscul Negru

Waze Google Maps

SFARSIT TRASEU: Piscul Negru

DIFICULTATE: mediu - dificil (8/10)

LUNGIME: 14 km

DURATA: 10h

ALTITUDINE MINIMA: 1125 m

ALTITUDINE MAXIMA: 2535 m

DIFERENTA TOTALA DE NIVEL: +1500 m

MARCAJ: - - - -

DATA: 12-Sep-2020


Timpi intermediari

- Piscul Negru ↗ Lacul Caltun - 3h

- Lacul Caltun ↗ Vf. Negoiu - 1h 40min

- Vf. Negoiu ↘ Intrare in Caldarea Berbecilor - 30min

- Intrare in Caldarea Berbecilor ↘↗ Seuta Lespezi - 1h

- Seuta Lespezi ↘ Piscul Negru - 2h 30min


Traseul este unul mediu ca dificultate, dar fiind unul destul de lung necesita o buna conditie fizica, iar din acest punct de vedere este unul dificil. Pe durata traseului veti merge prin padure, pajisti alpine si poteci inalte de munte, presarate cu pietre marunte dar si cu lespezi. Lacul Caltun este un alt punct important din circuit, unde se intersecteaza si alte trasee care vin dinspre Balea Lac. De pe Varful Negoiu puteti privi peste alte varfuri inalte precum: Vf. Lespezi (2517m), Vf. Caltun (2505m), care sunt in imediata apropiere, iar daca vremea va ajuta, se pot vedea si Vf. Vanatoarea lui Buteanu (2507m) si Vf. Capra (2494). Bineinteles ca privelistea este de vis si o sa va simtiti cu adevarat la inaltime. 

Inceput traseu Piscul Negru - Negoiu

De aici incepe traseul. Intrati in complex de pe Transfagarasan, iar din parcare o luati spre dreapta.

cabana parasita piscul negru

In prima portiune de drum se merge prin padure, cam jumatate de ora. Pana in aceasta cabana parasita se facea o bifurcatie si m-a indus putin in eroare. Traseul este prin fata ei.

piscul negru - negoiu

La iesirea din padure ne intampina un falnic munte.

In stanga avem raul Caltun, iar in dreapta raul Paltinu pe care putem observa cascade de diferite inaltimi.

gol alpin piscul negru

Intrarea in primul gol alpin. Pana aici am trecut print-o zona cu multi jnepeni.

In acest gol alpin intalnim multa feriga si afine. La iesirea din acest gol, urmeaza unul si mai spectaculos, in care suntem inconjurati de stanci inalte. La aceasta trecere dintre goluri am intalnit si un urs. Desi in fata mea, inainte cu vreo 15 min trecusera alti turisti, ursul era in poteca la vreo 10 - 15m de mine. Norocul a fost ca era cu spatele si am avut timp sa ma retrag inainde de a-i distrage atentia.

gol alpin lacul caltun

De aici vedeam si alti turisti care veneau dinspre tunelul Capra (Balea Lac) si mergeau spre Lacul Caltun.

vedere de sus in golul alpin

Vedere de sus in golul alpin. Desi e mijloc de septembrie aici inca mai sunt limbi de zapada, protejate de umbra muntilor.

lacul caltun

Lacul Caltun, cu o apa asa de limpede prin care aproape ca-i vedeam fundul. Au trecut 3h de cand am pornit la drum, cu pauze foarte scurte si asteptat ca ursul sa paraseasca traseul :).

De la Lacul Caltun, drumul se continua pe banda rosie catre Vf. Negoiu. Urmeaza o urcare pe lespezi de piatra.

lacul caltun

In spate avem o priveliste minunata asupra lacului. Din acest loc deja putem vedea Varful Negoiu, care se afla la o aruncatura de bat.

lanturi strunga doamnei

Deoarece drumul prin Strunga Dracului era inchis, se face un ocol prin Strunga Doamnei. Aici a fost si partea ce mai tehnica din traseu, unde urcarea se face ajutandu-ne de lanturi.

bucla strunga doamnei

Urmeaza o bucla pe curba de nivel. In stanga vedem Caldarea Berbecilor, care va fi si drumul de intoarcere.

varful lespezi - lacul caltun - cornul caltunului

Suntem in ultima portiune din drumul spre varf. Acum peisajul devine cu adevarat incantator. In centru, jos, este lacul Caltun, protejat la dreapta de Coltul Caltunului si Vf. Lespezi.

Varful Negoiu

vedere de pe negoiu spre vidraru

De pe varf se poate observa Lacul Vidraru (in centru, in plan indepartat). Culmea din care incepe lacul este urmatoarea destinatie din acest circuit.

saua cleopatra

Norii ne ofera un spectacol pe masura in Saua Cleopatra.

Am facut cale intoarsa pana aproape de Strunga Doamnei, unde se face intrarea in Caldarea Berbecilor. Pe indicatorul turistic nu se mai putea citi, dar marcajul banda albastra era clar. In punctul cel mai de jos din bucla care duce catre Strunga Doamnei, incepe coborarea in caldare.

rhododendron

Rhododendron de septembrie in Caldarea Berbecilor.

urcare din saua berbecilor

In tot drumul din caldare avem in stanga impunatoarele varfuri Lespezi si Caltun. Dupa ce am ajuns in punctul cel mai de jos din caldare, pe traseul nostru bineninteles, urmeaza o urcare pieptis. Din punctul meu de vedere asta a fost cea mai abrupta urcare din traseu. Efectiv urcam in "4 picioare".

iesirea din caldarea barbecilor

Dupa o lunga perioada in care nu am intalnit pe nimeni, am vazut oameni care veneau dinspre Vf. Lespezi. De aici mai e putin de urcat, dupa care se merge pe curba de nivel pana pe culmea de care aminteam cand eram pe Vf. Negoiu.

sauta lespezi

Vedere din Seuta Lespezi spre Piscul Negru. Urmeaza o coborare prin acesta vale pe care abia o cuprindeam dintr-o privire. Drumul este destul de solicitant pentru genunchi.

La coborare trebuie urmat triunghiul rosu, desi pe harti este marcat ca punct rosu. In vale am trecut si pe langa 2 stane, unde din fericire nu era nimeni. Singura teama era aici de caini, pentru ca mai avusesem experiente neplacute cu ei.

Dupa ce am traversat valea, intram din nou in padure.

Drumul se termina in parcarea din Piscul Negru.

traseu negoiu

Traseul vazut pe harta.

Inainte de a va aventura pe acest circuit trebuie sa va asigurati ca aveti conditia fizica necesara, deoarece este unul de anduranta. Plecarea a fost din Bucuresti (ora 5:20), cu retur tot aici.

Comentarii

Nu sunt comentarii.
Nu esti autentificat

Trebuie sa te loghezi pentru a putea adauga comentarii.

Log in