Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Traseu Cheile Orzei ▪ Drumetii Bucegi ▪ Traseu usor Bucegi | SusPeMunte

Cheile Orzei

Cheile Orzei

Traseu prin Cheile Orzei, cu plecare de la Lacul Scropoasa si revenire pe acelasi drum.


INCEPUT TRASEU: Baraj Lacul Scropoasa

Waze Google Maps

SFARSIT TRASEU: Lacul Scropoasa

DIFICULTATE: usor (3/10)

LUNGIME: 4 km

DURATA: 3h

ALTITUDINE MINIMA: 1129 m

ALTITUDINE MAXIMA: 1300 m

DIFERENTA TOTALA DE NIVEL: +450 m

MARCAJ: -

DATA: 18-Oct-2020


Cheile Orzei se desfasoara in avalul barajului de la Lacul Scropoasa (pana la lac se poate ajunge cu masina sau pe jos de la camping Zanoaga. Am descris intr-un alt articol traseul de la Camping Zanoaga la Lacul Scropoasa (Vezi aici).  In zona barajului, cheile se ingusteaza foarte mult, avand o latime de doar 6m, fiind astfel printre cele mai inguste din Romania si chiar din Europa. Se desfasoara pe o lungime de 1.5k, dar partea ingusta este doar in zona barajului.

Barajul Scropoasa

Frumusetea lacului este in zona barajului. Scopul acestui traseu este de a ajunge pe partea cealalta a lui, prin Cheile Orzei, cele care se vad si in imagine.

intrare in traseu cheile orzei

Paralel cu barajul este si un pod, care este usor de observat. Traversati acel pod si ajungeti in locul din imagine. De aici trebuie urmat marcajul cruce albastra.

padure scropoasa

Urmeaza o urcare printr-o padure de foioase.

coborare cheile orzei

Dupa ~20min de urcat urmeaza o coborare.

ialomita in cheile orzei

Coboram prin padure pana ne intersectam cu raul Ialomita, care vine de la baraj. Practic suntem in Cheile Orzei. Aici o sa trebuiasca sa parasim marcajul cruce albastra si continuam drumul pe albia raului, care este nemarcat. Exista si o poteca destul de clara pe langa rau, dar pe alocuri se intersecteaza chiar cu albia raului.

cheile orzei

Locul este salbatic iar apa este secata in cea mai mare parte a drumului.

podet cheile orzei

Urmeaza un sistem de scari unde exista si risc de accidentare. Poate deveni periculos daca este umed pentru ca vor aluneca foarte tare.

De asemeni si pe albia raului sunt cateva zone care sunt greu de trecut daca pietrele sunt umede. De aceea nu este indicat sub nici o forma sa faceti acest traseu pe vreme ploiasa sau gheata/zapada.

baraj scropoasa

Am ajuns in zona cea mai ingusta din chei, unde vedem si barajul.

Chiar daca am inaintat pana aproape de baraj, nu recomand sa mergeti, pentru ca ultima portiune este cea mai periculoasa dintre toate podetele. Dupa cum se vede si in imagine, mai erau si scanduri lipsa, iar pe langa asta mai si alunecau. Podul este destul de sus amplasat, chiar daca in poza nu pare.

La intoarcere am observat ca sub scarile pe care am mers se afla si un tunel. Este destul de greu de vazut daca nu coborati in albia raului. Celalalt capat al tunelului ajunge in capatul podului de la lacul Scropoasa, cel pe care l-am traversat la inceputul traseului. Este inchis publicului la celalalt capat.

lacul scropoasa

Traseul de intoarcere este acelasi si revenim la lacul Scropoasa.

traseu cheile orzei

Traseul vazut pe harta

Comentarii

Nu sunt comentarii.
Nu esti autentificat

Trebuie sa te loghezi pentru a putea adauga comentarii.

Log in