Traseu Lacul Scropoasa - Cascada 7 Izvoare
Traseu usor si spectaculos, ideal pentru incepatori. Traseul se adreseaza tuturor persoanelor cu un minim de conditie fizica.
SFARSIT TRASEU: Camping Zanoaga
DIFICULTATE: usor (2/10)
LUNGIME: 8 km
DURATA: 4h
ALTITUDINE MINIMA: 1200 m
ALTITUDINE MAXIMA: 1370 m
DIFERENTA TOTALA DE NIVEL: +200 m
MARCAJ:
DATA: 31-Oct-2021
Traseul descris incepe de la Camping Zanoaga, pana unde se poate ajunge cu masina si se poate lasa pe marginea drumului. Traseul este destul de usor, dar cu toate aceastea este recomandat sa va echipati cu bocanci pentru ca pe jumatate din traseu se merge pe pietre si sunt si cateva zone cu noroi.
Traseul incepe de langa Camping Zanoaga. Il ocoliti pe partea stanga cum veniti dinspre sosea, dupa care o sa intalniti marcajul cruce albastra. Traseul se desfasoara in cea mai mare parte pe cursul raului Ialomita.
Intrarea in Cheile Zanoagei
Aici s-a construit pod nou (pe locul celui din lemn) si trebuie traversat cu atentie pentru ca este foarte flexibil. Noi am traversat rand pe rand si desi eram putini oameni pe traseu, tot se formase o coada de asteptare.
Cam jumatate din drum este presarat cu pietre, care pot deveni periculoase in functie de vreme. De aceea, recomandarea este sa aveti bocanci.
Din nou o zona in care trebuie traversat raul, dar aici nu exista pod.
Deoarece drumul se desfasoara aproape in totalitate prin padure, un anotimp potrivit de drumetie este toamna, pentru a profita din plin de culorile naturii.
Dupa ce se iese din padure, o sa gasiti o poienita, unde sunt si cateva constructii. Daca o luati spre stanga, treceti peste un pod si pe langa hidrocentrala si continuati sa mergeti ~10 min pe drumul pietruit, ajungeti la Cascada 7 Izvoare.
Apa de aici este de o puritare rara, fiind considerata cea mai pura din lume. Potrivit specialistilor, numarul de bacterii din apa este 0. Posibile explicatii ar fi ca apa trece printr-un camp magnetic sau traverseaza in zacamant de argint, care impiedica dezvoltarea bacteriilor.
Se poate ajunge si deaspupra cascadei, unde putem vedea o alta cascada de o frumusete rara. Direct din stanca ies tevi metalice prin care apa curge cu un debit impresionant.
Am facut cale intoarsa pana la poienita cu cladirile amintite mai sus si am luat-o spre dreapta, ocolind lacul Scropoasa. Apa ca de smarald, in combinatie cu culorile de toamna ne-au incantat privirile. Se poate merge pe malul lacului, aproximativ 15 min pana la baraj, de unde incepe si traseul catre Cheile Orzei.
Barajul Scropoasa. Daca traversati podul, incepe traseul catre Cheile Orzei (sunt in aval de baraj, dar nu se poate ajunge direct). Traseul il puteti gasi detaliat aici. Noi am facut cale intoarsa spre Camping Zanoaga. Drumul de intoarcere este acelasi pe care am venit.